GRATIS-LIEFERUNG AB 50 €

BOLEČE GRLO, VNETJE DLESNI, AFTE V USTIH IN DRUGE TEŽAVE UST IN USTNIC

VZROKI, SIMPTOMI IN IZKUŠNJE UPORABNIKOV SMREKOVIT IZDELKOV S TEŽAVAMI UST IN USTNIC

Avtor: Matic Konc

uporabljeni viri

objavljeno: 18.07.2019

posodobljeno: 18.07.2019

 • Smrekovit uporabljam že od leta 1992. Ne morem si zamisliti, da ga ne bi bilo pri hiši. Uporabljamo ga vsi. Ker sva z možem že v letih, si lajšava bolečine v sklepih, mišicah, hrbtenici... Zelo pomaga pri prehladu. Namazati si je treba pod nosom in po nosu. Izcedek iz nosu hitro mine. Uporabljam ga tudi za boleče grlo in afte v ustih. Pravzaprav se odlično obnese za skoraj vsa stanja. Hvala in še veliko. (10)

  ALOJZIJA TURK, SREDIŠČE OB DRAVI

 • Za boleče grlo sem jemala trikrat na dan Smrekovit in v dveh dneh me je grlo nehalo boleti. Pri trnu v peti sem mazala dvakrat dnevno in povila s folijo. Po 14 dneh uporabe se je izboljšalo za 90%.(23)

  ERNA, SLOVENSKE KONJICE

BOLEČE GRLO

Boleče grlo z oteženim požiranjem je dokaj pogosta težava pri ljudeh vseh starosti. Za boleče grlo je veliko različnih vzrokov, najpogosteje pa gre za okužbo zgornjih dihal.

ANGINA

Angina je zelo pogosta bolezen. Najpogostejša je pri otrocih do pubertete, vendar se pogosto pojavlja tudi pri odraslih. Angina povzroča boleče grlo zaradi okužbe z virusi ali bakterijami

Sama beseda izhaja iz latinščine in pomeni "davljenje", Najpogostejši (v 80%) je vzrok za boleče grlo virusna angina. Od tega so najpogostejši povzročitelji adenovirusi, pogosto pa tudi virusi prehlada (rinovirusi in coronavirusi) in ortomiksovirusi (virusi gripe). Boleče grlo zaradi bakterijske angine je redkejše, najpogostejši povzročitelj pa je beta hemolitični streptokok skupine A. Pogosto pa lahko bakterijska angina nastane kot sekundarna okužba ob virusni angini, če boleče grlo prezremo.

 
 
 • Smrekovit sem uporabljala za glivice na nohtih, bradavice na vratu, pri vnetju žrela in boleče grlo, bolečini v vratu, bolečem sklepu palca, suhi koži na rokah in golenih. Stanje se je izboljšalo in normaliziralo. (111)

  ZOFKA, NOVA GORICA

 • Smrekovit uporabljam kadar imam boleče grlo ali če me bolijo ušesa. Če je malo vneto, pomaga po enkratnem nanosu, drugače pa še enkrat ponovim.
  Pozdravila sem si tudi zadebeljeni noht na nogi.
  Sedaj uporabljam proti bolečinam v nogi, ki so se že zmanjšale, vam pa bom sporočila, če bodo tudi minile.(121)

  UPORABNICA JE ŽELELA OSTATI ANONIMNA

Okužba z bakterijami

Bakterije so za boleče grlo krive v 5-15% pri odraslih, pri otrocih pogosteje. Najpogostejši bakterijski povzročitelj za boleče grlo je beta hemolitični streptokok skupine A.  Okužbe s kliničnim pregledom ni mogoče ločiti od virusne okužbe. Potrditev je mogoča le z odvzemom brisa žrela. Značilni znaki bakterijske angine so:

 • boleče grlo, 

 • povišana telesna temperatura (nad 38°C), 

 • povečane bezgavke na vratu

 • Gnojni čepki na mandljih

Če so prisotni znaki, kot so izcedek oz nosu, pordele beločnice, hripavost in afte v ustih, je malo verjetno, da je boleče grlo posledica bakterijske okužbe in bolj verjetno, da gre za virusnega povzročitelja.

Okužba z virusi prehlada

Prehlad ali nahod je virusna okužba zgornjih dihal. Običajno je neškodljiv, pa vendar nadležen, saj povzroča izcedek iz nosu in boleče grlo. Najpogosteje se pojavlja pri otrocih do šestega leta, vendar se lahko nekajkrat letno pojavi tudi pri odraslih. 

Prehlad povzročajo različni virusi, vendar so najpogostejši povzročitelji rinovirusi in koronavirusi.

Boleče grlo in drugi znaki prehlada brez zdravljenja izzvenijo v sedmih do desetih dneh, pri kadilcih pa lahko trajajo dlje časa. Običajno prehlad spremljajo znaki kot so izcedek iz nosu, kihanje, kašelj, boleče grlo, težko požiranje, rahel glavobol, splošno slabo počutje, rahlo povišana telesna temperatura. Možni zapleti prehlada so:

 • Vnetje srednjega ušesa

 • Vnetje sinusov

 • zelo boleče grlo zaradi sekundarne okužbe s streptokokom (angina)

 • druge sekundarne okužbe kot npr. bronhiolitis ali pljučnica

 • Prehlad lahko pri astmatikih sproži astmatični napad

Okužba z virusi gripe

Boleče grlo poleg drugih simptomov običajno spremlja tudi okužbo z virusom gripe. Gre za zelo pogosto nalezljivo virusno okužbo, ki jo spremljajo naslednji znaki:

 • Nenadna visoka telesna temperatura nad 38°C

 • bolečine v sklepih

 • Utrujenost in izčrpanost

 • suh in dražeč kašelj

 • Boleče grlo

 • Glavobol

 • izguba apetita

 • Težave s spanjem

 • Driska in bolečine v trebuhu

 • Bruhanje

 
 • Smrekovit je zelo učinkovit za vnetje dlesni. Za vsa vnetja (tudi v ustih) sem uporabljal 2x dnevno. Tudi v primeru opeklin in pikov žuželk. Vnetja so se že po dveh dneh umirila in po enem tednu izginila. Smrekovit pošiljamo tudi prijateljem na Češko. (24)

  JOŽE, OREHOVA VAS

 • Tako kot pri vsakem športu se tudi pri telemark smučanju ne morem izogniti poškodbam. Smrekovit izdelke uporabljam pri vsaki poškodbi, saj mi njihova sestava omogoča, da se poškodba hitreje, predvsem pa po naravni poti sama zaceli. Naj bo to zvin, udarec, vnetje ali samo boleče grlo, vedno si pomagam z njimi. Pravijo, da za vsako bolezen rožica raste. Za mene je dovolj, da smreke. Mazilo je res odlično, hvala Bogu zanj! (47)

  DAVID PRIMOŽIČ, SVETOVNI PRVAK V TELEMARK SMUČANJU 2003

KRONIČNI KAŠELJ

Kronični kašelj zaradi nenehnega draženja lahko prav tako povzroči tudi boleče grlo. Kašelj je kroničen, če traja več kot osem tednov. Kronični kašelj je največkrat posledica kajenja, refluksne bolezni požiralnika ali astme. Pri kašlju skozi zgornje dihalne poti potuje zrak s hitrostjo preko 150 km/h. Če se to pogosto dogaja, se sluznica žrela in grla osuši in razdraži,, kar povzroči boleče grlo, poleg tega pa je sluznica bolj dovzetna za okužbo.

 

AFTE V USTIH

Boleče grlo lahko povzročajo tudi afte v ustih. Aftozni stomatitis, kot drugače imenujemo afte v ustih je pogosta težava pri sicer zdravih posameznikih. Beseda izvira iz grške besede aphtha, ki pomeni "ustno razjedo". Gre za neškodljive in nenalezljive in ponavljajoče, razjede na sluznici ustne votline. Če afte v ustih nastanejo na področju grla in žrela, jih spremlja tudi boleče grlo, ki ga pogosto zamenjamo z angino. 

Afte v ustih so najpogostejša težava v ustni votlini in prizadenejo do 66% ljudi. Obdobja prizadetosti trajajo brez zdravljenja okrog 10 dni in se pojavijo nekajkrat letno. Med posameznimi obdobji afte v ustih popolnoma izginejo. Vzrok, zakaj afte v ustih nastanejo ni jasen, je pa povezano z imunskim sistemom, saj so razjede infiltrirane z limfociti T. Nekoč je zaradi podobnosti med herpesom in aftami veljalo prepričanje, da afte povzroča herpes virus, vendar je bila ta teorija že večkrat ovržena, drži pa, da se lahko pri mlajših otrocih prva okužba s herpes virusom kaže kot slinavka oz. gingivostomatitis, ki pa se začne podobno kot afte v ustih. 

Afte v ustih se največkrat pojavijo ob padcih imunosti zaradi pomanjkanja določenih hranilnih snovi, alergij, hormonskih vplivov ali stresa. Pogosteje se pojavljajo pri ljudeh, ki imajo v družini sorodnike, ki se jim prav tako pojavljajo afte v ustih in pri ljudeh, ki imajo vnetja in razjede v želodcu in črevesni sluznici.

Kakšni so znaki za afte v ustih?

Afte v ustih povzročajo izključno težave v ustni votlini in jih ne spremljajo sistemski znaki. Značilna je močna, pekoča bolečina, ki se zdi nesorazmerna z velikostjo razjede. Bolečina se močno poveča, kadar afte v ustih pridejo v stik s hrano, še posebej, če je ta kisla ali pekoča. Če so afte v ustih locirane na področju grla, so značilne težave s požiranjem in boleče grlo.

Afte v ustih se običajno začnejo s pordelimi pegami na sluznici, ki se razvijejo v razjede, prekrite z rumenksto sivo membrano. Razjedo obdaja rdečina.

 

HERPES

Herpes je neprijeten izpuščaj na koži v okolici ustnic, lahko pa tudi v sramnem predelu. Začne se s srbenjem, nato pa se v nekaj dneh oblikuje mehurčkast izpuščaj, ki se sčasoma predre in nastane plitka razjeda na kateri se formira krasta. Brez zdravljenja traja do štiri tedne, mogoče pa ga je zatreti, da se herpes sploh ne razvije, če z zdravljenjem začnemo v fazi srbenja. 

Herpes povzroča Herpes simplex virus tipa 1 in 2. Prenaša se z direktnim kontaktom. Okužba s herpesom za zdrave odrasle posameznike ni nevarna, izredno pa je lahko nevarna in življenje ogrožujoča pa je lahko za novorojenčke, ki še nimajo razvitega imunskega sistema in virus lahko prodre do možganov.

Prva okužba s herpes simplex virusom se največkrat zgodi že v otroštvu in se včasih kaže kot gingivistomatitis ali slinavka, včasih pa kot običajen herpetičen izpuščaj. Pri slinavki pride do zatekanja dlesni in močnega slinjenja in razjed v ustni votlini, ki so podobne kot afte v ustih. Vnetje dlesni, boleče grlo in sluznice onemogočajo uživanje trde hrane. Po prvi okužbi imunski sistem osami virus, ta pa vztraja v telesih lokalnih senzornih nevronov. Ko pride do padca imunosti zaradi bolezni, stresa in drugih dejavnikov, se Herpes virus ponovno začne razmnoževati in po živcu potuje do kože in ponovno povzroči izpuščaj. 

 • V lanskem decembru sem imela precej nadeležno virozo z vnetim ušesom. Mazala sem redel vratu proti ušesu in nos. Presenečena sem bila, kako sem se sčistila in koliko umazanije je v človeku. Ob zadnjem prehladu sem mazilo tudi zaužila in mislim, da je tudi to prispevalo k tako intenzivnemu čiščenju. Tudi afte v ustih in začetno vnetje v kotičku ust s tem mazilom zelo hitro izzveni. (108)

  ANDREJA, LJUBLJANA

 • Smrekovit uporabljam že 20 let za vse oblike prehlada, glivice na nohtih, bolečine v mišicah, težavah želodca, za afte v ustih, revmatičnih težavah, mrzlih nogah. Je zelo učinkovito in kvalitetno ter preizkušeno v teh letih. (120)

  UPORABNIK JE ŽELEL OSTATI ANONIMEN

 
 • Veckrat se mi pojavlja Herpes. sedaj sem ze 2x poizkusila z Smrekovitom in po treh dneh je bila samo se sled od herpesa! Smrekovit je super! (45)

  CHRISTIAN EVA, FACEBOOK

 • Pred leti sem imela neznosne bolečine v peti (trn v peti). Znanka mi je priporočila Smrekovit. Peto sem mazala dvakrat dnevno, nekaj tednov. Bolečina je izginila in se ni več pojavila. Smrekovit uporabljam tudi pri prehladu, herpesu in pikih žuželk. (15)

  JOŽICA JARC, BISTRICA OB DRAVI

 • Sem vaša redna uporabnica. Lahko rečem, da je Smrekovit moj zvesti in stalen spremljevalec. Ima izjemno moč. Vse je veliko lažje. Ne spremeni se čez noč, je pa vse veliko milejše in zahteva veliko krajši rok zdravljenja. Pomagalo mi je pri žuljih, opeklinah, bradavicah, herpesu, odrgninah... skratka pokriva ogromen spekter težav. Jaz mu sto odstotno zaupam in ga priporočam tudi naprej. (66)

  BRANKA, IZOLA

VNETJE DLESNI

Vnetje dlesni ali gingivitis je izredno pogosta težava ustne votline, saj se pojavi vsaj enkrat v življenju pri vsakem posamezniku. Najpogostejša oblika je vnetje dlesni kot odziv na bakterijski plak na površini zob. Če vnetje dlesni zanemarimo in ga ne zdravimo, lahko napreduje v parodontitis. Pogosto vnetje dlesni sicer ne napreduje v parodontitis, vendar pa se parodontitis vedno razvije iz običajnega vnetja dlesni. Parodontitis nato lahko napreduje v hudo vnetje dlesni in obzobnih tkiv s krvavitvami, med zobom in dlesnijo se napravi žep, ki je idealno gojišče za še več bakterij in sčasoma se zob začne majati in izpade.

Pri otrocih vnetje dlesni in boleče grlo lahko spremljata prvo okužbo s herpes virusom, ki se kaže kot slinavka ali herpetični gingivostomatitis.

Kako poteka vnetje dlesni?

na površini zob se tvori plak, ki je najpogostejši vzrok za vnetje dlesni. Zobni plak je prozoren, lepljiv film, ki nastaja, ko bakterije, ki so prisotne v ustni votlini presnavljajo sladkorje iz hrane.

Če zobnega plaka ne odstranjujemo s ščetkanjem, ta sčasoma mineralizira, postane trd in se spreminja v zobni kamen, ki ga je še težje odstraniti, poleg tega pa bakterijam nudi dodatno zaščito, to pa vodi v vnetje dlesni.

Nezdravljeno vnetje dlesni lahko napreduje v parodontitis in parodontalno bolezen, to je hudo vnetje dlesni in obzobnih tkiv, ki lahko vodi do izgube zob.

Kako se kaže vnetje dlesni?

Zdrave dlesni so čvrste in bledo rožnate ter tesno obdajajo zobe. Vnetje dlesni se kaže z naslednjimi znaki:

 • Otekle in mehke dlesni

 • Temno rdeče dlesni

 • krvaveče dlesni ob ščetkanju so prvi znak za vnetje dlesni

 • Neprijeten zadah

 • Boleče dlesni

 • Žepki med dlesnijo in zobom

 • pri slinavki ali herpetičnem gingivostomatitisu zgornje simptome spremljata še slinjenje, ranice podobne kot afte v ustih in boleče grlo.

 
 • Kmalu po tistem, ko ste začeli z vašo proizvodnjo, sem nekje slišala za vas. Obema z možem Smrekovit izdelki zelo pomagajo in sva z njimi zelo zadovoljna. Križ, ramena, vrat, noge in meča si namažem zvečer pred spanjem in mi to olajša spanje. Glivice na nogi so kar izginile. Vnetje dlesni je bilo že naslednji dan ozdravljeno. Drugih izdelkov sploh ne preizkušam več. V naši družini jih uporabljajo vsi. (73)

  MARIJA, RADOMLJE

 • Določen čas sem poleg zdravil za ulcerozni kolitis tudi uživala Smrekovit. Po dvajsetih letih neprekinjenih težav imam sedaj tri leta mir. Izredno mi pomaga tudi za vnetje dlesni, kjer imam delno protezo. Prav tako pri vnetjih nohtov. Mažem vse, kar me boli: hrbet, sklepa... Zelo pomaga. Uporabljam tudi pri različnih virozah, mažem vrat, prsa, nosno votlino, ušesa. Zalo skrajša čas obolenja. (80)

  POLONA, BLED

SMREKOVIT IZDELKI, KI JIH PRIPOROČAMO

Smrekovit Mundspray

Smrekovit Mundspray

7,00 €Preis
 

''Es ist eine wundersame Salbe'', sagen Sie. Aber ich sage, dass wir alle ein großes Wunder sind. ''Sie haben mir geholfen'' sagen Sie. Ich habe niemanden geholfen. Jeder heilte sich. Ich habe nichts Anderes getan als das, was bereits da war, aufheben, reinigen und in die Töpfe füllen.

IVO KONC

(der Erfinder der Fichtenharzsalbe und der Firmengründer in einem Interview im Jahr 1996)

 • Facebook
 • YouTube
 • Google zemljevidi

Autor der Website und Texte: Matic Konc

Urheberrechte © 2019, Smrekovit, Matic Konc s.p.

veröffentlicht:  26.04.2019

PREBERITE NA BLOGU...