GRATIS-LIEFERUNG AB 50 €

BOLEČINE V TREBUHU IN ŽELODCU

VZROKI, SIMPTOMI IN IZKUŠNJE UPORABNIKOV SMREKOVIT IZDELKOV, KI IMAJO BOLEČINE V ŽELODCU ALI TREBUHU

Avtor: Matic Konc

uporabljeni viri

objavljeno: 18.07.2019

posodobljeno: 18.7.2019

Bolečine v trebuhu so vse bolečine, ki se pojavijo med prsnim košem in sramnim predelom. Bolečine v trebuhu so lahko krčevite, tope ali ostre.
Izvor bolečine v trebuhu je lahko zelo različen, saj so v trebušni votlini zelo različni organi, ki jih ščiti potrebušnica ali peritonej:

 • želodec

 • jetra

 • žolčnik

 • vranica

 • trebušna slinavka

 • tanko črevo

 • ledvice

 • debelo črevo

 • nadledvične žleze

 
 • Prijateljica mi je predlagala Smrekovit. Res je vsestranko uporabno... Uporabljala sem ga za želodčne težave in res pomaga. Bolečine v želodcu in krči so izginili, zdaj ga uporabim vsakič, ko začutim bolečine v trebuhu. Uporabljam ga tudi za bolečine v gležnju in se je že zelo izboljšalo. Hči si je začela mazati mozolje in so se po nekaj dneh skoraj izsušili. Jaz si še mažem modrice in po dveh dneh jih skoraj ni več videti... Z izdelkom smo več kot prezadovoljni, zato vam hvala. (3)

  GORDY, SENOŽEČE

 • Smrekovit uporabljam pri želodčni kislini. Zelo mi pomaga. Stanje se mi je izboljšalo nekje po treh tednih, uživam ga 3-4x dnevno in ga bom imela vedno doma. (14)

  MARTA, BRESTANICA

KAKŠNI SO LAHKO VZROKI ZA BOLEČINE V TREBUHU IN ŽELODCU?

Ko se pojavijo bolečine v trebuhu, najpogosteje pomislimo, da je izvor bolečine v želodcu ali črevesju, kar pogosto drži. Najpogostejši vzroki so:

KRONIČNO VNETJE IN RAZJEDE ŽELODČNE SLUZNICE IN DVANAJSTNIKA

V želodčni sluznici so žleze, ki proizvajajo želodčno kislino in prebavne encime. Kislina z encimi je dovolj močna, da bi lahko poškodovala želodčno sluznico, vendar se ta zaščiti z izločanjem zaščitne sluzi. Bolečine v trebuhu pa se pojavijo kadar se želodčna sluznica ali sluznica dvanajstnika vname zaradi bakterij, prekomernega uživanja alkohola, zdravil ali kroničnega stresa in ne more več izločati dovolj zaščitne sluzi, da bi se uspešno zavarovala pred želodčnim sokom, zato pride do vnetja in razjed na želodčni sluznici.  Poleg bolečine v želodcu se lahko pojavi tudi občutek prezgodnje sitosti že po nekaj grižljajih.

Če kroničnega vnetja želodčne sluznice ne vzamemo resno lahko sčasoma privede do razjed in kasneje tudi do predrakavih sprememb na želodčni sluznici.

KAKŠNI SO POLEG BOLEČINE V ŽELODCU ZNAKI KRONIČNEGA GASTRITISA? 

Bolečine v trebuhu

Ljudje z vnetjem želodčne sluznice pogosto občutijo bolečine v trebuhu, in sicer v zgornjem sredjem delu trebuha. Bolečine v želodcu so namreč običajno največje v zgornjem levem delu želodca. Včasih bolečina seva proti hrbtu.

Napenjanje in siljenje na bruhanje

Pogosto bolečine v trebuhu spremlja tudi napenjanje in siljenje na bruhanje. Kadar pride do bruhanja, je izbljuvek prozoren, rumen ali zelen. Pri hudem gastritisu se v njem lahko pojavijo sledovi krvi, lahko pa tudi težko dihanje, bolečina v prsih in zelo močne bolečine v želodcu.

KAJ POVZROČA KRONIČNI GASTRITIS?

Za bolečine v želodcu zaradi kroničnega vnetja želodčne sluznice so različni vzroki:

Avtoimuna protitelesa

Pri tipu A gre za avtoimuno obliko kroničnega gastritisa, kjer naša lastna protitelesa napadejo celice želodčne sluznice. Ker so celice poškodovane, ne morejo izločati zadostne količine zaščitne sluzi in pride do vnetja. Vnetje spremljajo bolečine v želodcu ter slabša absorpcija vitamina B12 in železa. Vzrok za nastanek avtoimune reakcije ni znan, je pa pogostejša pri ljudeh, ki že trpijo za drugimi avtoimunimi boleznimi.

Okužba s helicobacter pylori (tip B)

Helicobacter pylori je prvi uradno priznani bakterijski kancerogen in je eden od najuspešnejših človekovih patogenov, saj je s to bakterijo okužena več kot polovica svetovnega prebivalstva, in sicer več kot 80% v nerazvitih državah in do 40% v razvitem svetu. Vir okužbe s Helicobacter pylori še ni znan, najverjetneje pa do večine okužb pride že v otroški dobi s prenosom osebe na osebo.

Helicobacter pylori je prilagojen za življenje v sicer zelo neprijaznem okolju želodčne sluznice. Ker se zna zaščititi pred imunskim odzivom, ostane tam celo človekovo življenje. Okužba s Helicobacter pylori sama po sebi ne povzroča bolezni ampak je dejavnik tveganja za različne bolezni, ki povzročajo bolečine v trebuhu in bolečine v želodcu. Predvsem so to kronično vnetje želodčne sluznice, razjede in rane želodčne sluznice pa tudi rak želodčne sluznice. Med gostom in bakterijo nenehno poteka vzajemni boj, ki vpliva na to ali se bo bolezen razvila ali ne. Imunski odziv posameznika, nagnjenje k vnetjem in izločanje želodčne kisline pri tem igrajo ključno vlogo.
Vnetje spremljajo bolečine, v želodcu in črevesju se lahko pojavijo razjede in rane, sčasoma pa se lahko razvijejo predrakave spremembe.

Kemične snovi

Tip C povzročajo kemične snovi:

 • dolgotrajna uporaba protivnetnih nesteroidnih zdravil, kot so aspirin in ibuprofen lahko draži želodčno sluznico in povzroči razjede na sluznici in bolečine v trebuhu.

 • Prav tako je prekomerno in kronično uživanje alkohola, predvsem žganih pijač močan dejavnik tveganja za nastanek kroničnega gastritisa in bolečine. V želodcu se prav tako naredijo razjede in rane.

 • želodčno sluznico pa draži tudi žolč, če zahaja iz dvanajsternika nazaj v želodec zaradi t.i. žolčnega refluksa

 • močan dejavnik tveganja za bolečine v trebuhu zaradi gastritisa je tudi kajenje

Alergije na hrano

Eozinofilni gastritis je vnetje želodčne sluznice, ki je posledica alergij na snovi v hrani. Bolečine v želodcu se pojavijo, ker se imunski sistem odzove na snovi v hrani z infiltracijo imunskih celic eozinofilcev. Največkrat gre za mlečne belkakovine ali sestavine zdravil.

S stresom inducirane bolečine v trebuhu in želodcu

Stres povzroči povečano izločanje nevrotransmiterja acetilholina in histamina, ki povzročita povečano izločanje kisline v želodcu. Na drugi strani pa prosti radikali in zmanjšana prekrvavitev želodca povzročita zaščitno sposobnost želodčne sluznice. Sluznica se vname in pojavijo se bolečine v želodcu.

 
 
 
 • Stara sem 80 let in imam refluksno bolezen požiralnika. Zaradi preveč kisline sem jemala različne tablete proti kislini, kar je po mojem mnenju povzročilo še zaprtje in zelo slabo prebavo. Smrekovit uživam približno dva meseca, sprva 3x dnevno, sedaj po potrebi. Stanje se je izboljšalo že takoj po jemanju in pekoče bolečine v želodcu so izginile. Včasih še vedno začutim bolečine v trebuhu, takrat vzamem Smrekovit in stanje se umiri. Tudi prebava se je uredila in se počutim zelo dobro. Smrekovit sem priporočila tudi dvema znancema in oba sta ga zelo pohvalila. (19)

  FRANČIŠKA, VRHNIKA

 • Smrekovit uživam po potrebi za ublažitev želodčne kisline in bolečine v želodcu, in sicer vsako jutro in mi zelo pomaga. Je zelo učinkovito in to uživam že več let. Hvala vam.(28)

  ANTON SUSMAN, NOTRANJE GORICE

REFLUKSNA BOLEZEN POŽIRALNIKA

Kronični kislinski refluks ali gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) povzroča žgoč občutek in bolečine v trebuhu, ki so ostro locirane v zgornjem delu trebuha pod žličko in lahko sevajo proti vratu. Zgaga je pogost izraz s katerim ljudje označujejo te bolečine. V želodcu celice sluznice proizvajajo kislino in encime za razgradnjo snovi iz hrane. Želodčna sluznica je pred želodčno kislino zaščitena s sluzjo, ki jo prav tako izločajo celice želodčne sluznice, kar pa ne velja za požiralnik, ki pred kislino ni tako učinkovito zaščiten kot želodec. Prehod kisline iz želodca v požiralnik (ezofagus) preprečuje mišična pregrada (spodnji ezofagealni sfinkter). Do refluksa pride kadar je pritisk mišične zapiralke manjši od pritiska vsebine želodca. To se pri obrokih ali pri upogibanju naprej lahko zgodi do petdesetkrat dnevno tudi pri zdravih posameznikih, vendar le pri manjšini povzroči tudi poškodbo sluznice požiralnika in bolečine v trebuhu. Do refluksne bolezni požiralnika pride če je:

 • sfinkter požiralnika prešibak, da bi opravil svojo nalogo, 

 • proizvodnja kisline v želodčni sluznici previsoka ali če je ta preobčutljiva oz. je praznjenje želodca prepočasno in je zato pritisk vsebine želodca na sfinkter povečan

 • je čiščenje požiralnika upočasnjeno, zato kislina ostaja v požiralniku predolgo in povzroča težave in bolečine v trebuhu (pod žličko)

Kislina iz naštetih razlogov uhaja nazaj v požiralnik, kjer povzroča zgago in bolečine v trebuhu ter poškoduje sluznico požiralnika.
Refluksna bolezen požiralnika je v zahodnem svetu pogosta in se pojavlja pri kar 10 do 20% prebivalstva. Dejavniki tveganja za refluksno bolezen požiralnika so:

 • Genetske predispozicije

 • Prekomerna telesna teža.

 • Razjede na želodcu

 • Hiatalna kila

 • Nosečnost

 • Kajenje

 • Prekomerno uživanje alkohola

 • nezdrava prehrana

 
 • Smrekovit uporabljam za bolečine v kolenu. Mazala sem en teden, pa je že bilo izboljšanje, zato sem z mazanjem nadaljevala še štirinajst dni. Za bolečine v želodcu sem jemala zdravila za zaviranje izločanja želodčne kisline. Z zdravili sem prekinila in začela jemati dvakrat na dan Smrekovit. Takoj sem ga naročila in uporabljal dnevno 14 dni. Bolečine v trebuhu so izzvenele in od takrat imam vaše izdelke vedno pri roki tudi za druge težave (83)

  SLAVKA GODEŠA, RAKEK

 • Imela sem težave z želodcem (na dvanasterniku, kronično vnetje želodčne sluznice, povečano kislino). Redno sem jemala zdravila a bolečine v želodcu niso ponehale. Imam tudi težave s sklepi (oba kolka in medenica). Večinoma sem jemala zdravila proti bolečinam. Po priporočilu moje šefice sem začela uporabljati Smrekovit. Uporabljam ga že več kot eno leto. Zdravil za zmanjšano izločanje želodčne kisline ne uporabljam več, zdravila proti bolečini le še v redkih primerih, ko so bolečine hude. Ko sem začela uporabljati Smrekovit se je stanje bistveno izboljšalo v enem tednu. Zelo sem hvaležna, ker nimam več težav z želodcem. Smrekovit redno uporablja tudi moja mama, ki ima težave s sklepi. Še naprej bom zvesta vašim proizvodom.(86)

  UPORABNIK JE ŽELEL OSTATI ANONIMEN

AKUTNI GASTROENTERITIS ALI AKUTNO VNETJE ŽELODČNE IN ČREVESNE SLUZNICE

AKUTNI BAKTERIJSKI GASTROENTERITIS ALI ZASTRUPITEV S HRANO

Če bakterije povzročajo vnetje in bolečine v trebuhu to imenujemo bakterijski gastroenteritis oz. z razširjenim izrazom za tovrstno okužbo: zastrupitev s hrano. Značilni znaki so bruhanje, driska, krči in bolečine v trebuhu, še posebej bolečine v želodcu in črevesju.

Najpogostejše so okužbe z bakterijami iz rodu kampilobakter, šigela, salmonela, stafilokoki in druge. Okužba je posledica uživanja premalo segrete perutnine in drugih mesnih izdelkov ali kontaminirane vode.

AKUTNI VIRUSNI GASTROENTERITIS

Virusna okužba prebavil ali virusni gastroenteritis je zelo pogost vzrok za bolečine v želodcu, ki jih spremlja bruhanje in driska.

Ljudje stanje pogosto imenujejo trebušna gripa, čeprav nima z virusom gripe nobene povezave. Značilno za virusni gastroenteritis je, da je zelo kužen in se zelo hitro prenaša s človeka na človeka.

Najpogostejši povzročitelji so rotavirusi in noravirusi. Znaki okužbe so bolečine v trebuhu, še posebej bolečine v želodcu in črevesju, bruhanje, driska in povišana telesna temperatura. Okužba običajno mine v enem ali dveh dneh, lahko pa traja tudi do deset dni.

KAKŠNI SO POLEG BOLEČINE V ŽELODCU ZNAKI OKUŽBE PREBAVIL? 

Akutni gastritis običajno mine v enem do dveh dneh, včasih pa lahko bolečine v trebuhu trajajo tudi do deset dni. Akutni gastritis sicer običajno spremljajo naslednji simptomi:

 • Vodena driska

 • Bolečine v trebuhu, krči in bolečine v želodcu

 • Siljenje na bruhanje in bruhanje

 • Glavobol

 • Povišana telesna temperatura

 
 
 • Za sklepe, hrbet in noge uporabljam Smrekovit. Imela sem hud išias in mazala trikrat dnevno. Izredno je pomagalo. Uporabljam tudi Smrekovit kapsule. Odlično se mi je uredila prebava in ni mi treba več jemati zdravil za želodec. (97)

  IDA, ZASIP

 • Zaradi dela v proizvodnji sem dobila močne bolečine v hrbtenici. Osebna zdravnica me je napotila do ortopeda, ta pa na magnetno resonanco. Ker slika ni nič pokazala sem ves ta čas jedla tablete proti bolečinam, s tem pa sem si popolnoma uničila želodec in predpisali so mi zdravila za bolečine v želodcu, ki mi prav tako niso pomagala. Trenutno je moje stanje s hrbtenico stabilno, saj mi je pri tem pomagal vaš oče Ivo Konc. Mazala sem se tudi s Smrekovit smrekovo kremo, ki je fantastična, ker se lepo in hitro vpije. Ko pa sem začela jemati kapsule nimam več težav z želodcem. Neskončno sem srečna, da so mi kapsule pomagale. Jemljem jih redno in so edino pravo zdravilo za bolečine v želodcu.(107)

  KLEMENTINA ŠTEMPIHAR, VISOKO

KRONIČNA VNETNA ČREVESNA BOLEZEN

Kronična vnetna črevesna bolezen zajema dve obolenji, ki povzročata dolgotrajno vnetje črevesne stene in bolečine v trebuhu. To sta:

 • Ulcerozni kolitis, ki povzroča dolgotrajno vnetje in razjede na sluznici debelega črevesja in rektuma.

 • Chronova bolezen je prav tako kronična vnetna bolezen sluznice prebavil in lahko prizadene katerikoli del prebavil, prizadene pa vse sloje črevesne stene.

ZNAKI, KI POLEG BOLEČINE V TREBUHU SPREMLJAJO KRONIČNO VNETNO ČREVESNO BOLEZEN

Znaki kronične vnetne bolezni in jakost bolečine v trebuhu so odvisni od stopnje vnetja stene prebavil. Lahko se pojavljajo v obdobjih, ki jim sledijo obdobja brez težav. Znaki vnetne črevesne bolezni so:

 • Driska

 • Krči in bolečine v trebuhu

 • Kri v blatu

 • Nenamerna izguba teže in zmanjšan apetit

 • Zaostanek v rasti pri otrocih in mladostnikih

Včasih bolezen spremljajo tudi:

 • Povišana telesna temperatura

 • Bolečine in otekline v sklepih

 • Vnetje oči

KAKŠNI SO VZROKI ZA NASTANEK KRONIČNE VNETNE ČREVESNE BOLEZNI?

Vzrok za nastanek kronične vnetne črevesne bolezni ni znan. 

 • Eden od mogočih vzrokov je motnja v delovanju imunskega sistema, ki napade celice črevesne stene

 • Genetske predispozicije in družinska zgodovina bolezni prav tako igrata pomembno vlogo. 

 • Večini ljudi se bolečine v trebuhu, ki vodijo do diagnoze vnetne črevesne bolezni, pojavijo pred tridesetim letom. 

 • Pogostejša je v razvitem svetu

 • Kajenje je zelo pomemben dejavnik tveganja za razvoj bolezni.

 • Nesteroidna protivnetna zdravila (npr. Ibuprofen, voltaren, aspirin) lahko prispevajo k nastanku ali poslabšanju bolezni

 
 • Najbolj čudežno pomaga moji 94 letni mami Smrekovit oralno pršilo. Meni pa se je umiril želodec z vašimi kapsulami in mi ni treba več jemati zdravil za želodec. Bradavice na nogi so že skoraj izginile in se le še malo vidijo, starostne pege na rokah pa so manj vidne. Gleženj, ki je bil velikokrat poškodovan je manj boleč. Dve kurji očesi sicer še nista čisto odpravljeni a imam upanje, da bosta. Smrekovit je moja prva pomoč za vse brazgotine, udarnine, bolečine...(129)

  UPORABNICA JE ŽELELA OSTATI ANONIMNA

 • Tri tedne uporabljam Smrekovit kapsule. Pomagajo mi pri želodčni kislini. in za bolečine v želodcu. Lahko jih 100% uporabim namesto zdravil, ki mi jih je predpisal zdravnik, tako da je zaenkrat zelo dober rezultat. (131)

  JOLANDA LAVRIH, VODICE

ZAKAJ SE POJAVI KRONIČNA VNETNA BOLEZEN?

SINDROM RAZDRAŽLJIVEGA ČREVESJA

Sindrom razdražljivega črevesja (kratica IBS - irritable bowel syndrome) je pogost vzrok za bolečine v trebuhu. Pojavlja se pri 10-15%ljudi v razvitem svetu. Poleg krčev in bolečine v trebuhu običajno povzroča tudi napenjanje, vetrove, drisko, zaprtje ali oboje.
Gre za težavo, ki se kaže le s simptomi, medtem ko spremembe in vnetja na sluznici črevesja niso prisotne. Prav tako za razliko od vnetne črevesne bolezni, ne poveča možnosti za razvoj raka na prebavilih.

DEJAVNIKI TVEGANJA ZA SINDROM RAZDRAŽLJIVEGA ČREVESJA

 • Spol: pri ženskah je sindrom razdražljivega črevesja dvakrat pogostejši kot pri moških

 • Starost: sindrom se najpogosteje pojavi pred petdesetim letom starosti

 • Če se bolečine v trebuhu in drugi znaki sindroma razdražljivega črevesja pojavljajo pri družinskih članih, je verjetnost, da se pojavi tudi pri vas, večja.

 • Resne okužbe prebavnega trakta v preteklosti

 • Travmatski in stresni življenski dogodki

TIPI SINDROMA RAZDRAŽENEGA ČREVESJA

 • Sindrom razdražljivega črevesja s prevladujočim zaprtjem
  Za ta tip je značilno, da je pri več kot treh četrtinah odvajanj blato trdo in pri manj kot četrtini mehko. Prisotne so lahko tudi bolečine v trebuhu, sluz v blatu in vetrovi.

 • Sindrom razdražljivega črevesja s prevladujočo drisko
  Pri tem tipu je pri več kot treh četrtinah odvajanj blato vodeno in mehko, trdo pa pri manj kot četrtini. Bolečine v trebuhu so krčevite, prisotni so vetrovi in sluz v blatu.

 • Mešani tip sindroma razdražljivega črevesja
  Pri tem tipu je pri več kot četrtini odvajanj blato trdo in pri več kot četrtini odvajanj mehko in vodeno. Bolečine v trebuhu so prisotne tudi pri tem tipu, prav tako vetrovi in sluz na blatu.
   

 
 • Smrekovit sem uporabljala za zdravljenje rane na želodcu, ki sem si jo pozdravila brez zdravniške pomoči. Na začetku se uživala dvakrat dnevno, sedaj pa potrebi v presledkih na 10 do 15 dni. (142)

  POLDKA, POLJČANE

 • Pri uživanju dvakrat dnevno me ne peče več zgaga. Super je tudi pri padcih, udarninah in ranah. Smrekovit uporabljam že 15 let.(141)

  SILVA KRALJ, RAKEK

DRUGI VZROKI ZA BOLEČINE V TREBUHU

Če so bolečine v trebuhu zelo hude in jih spremlja visoka vročina, nujno poiščite zdravniško pomoč. Bolečine v trebuhu se sicer lahko namreč pojavijo tudi zaradi vzrokov, ki niso podrobneje opisani na tej strani, kot so na primer:

 • Žolčni kamni

 • Ledvični kamni

 • Endometrioza

 • Vnetje slepiča

Če bolečine v trebuhu spremlja kateri od naslednjih znakov, takoj poiščite zdravniško pomoč:

 • Bruhanje krvi

 • Odvajanje krvavega, črnega ali lepljivega blata

 • Težave z dihanjem

 • Oteklina v trebuhu

 • Rumena obarvanost kože

 • Bolečine v trebuhu na dotik

 • Izredno močne bolečine v trebuhu, ki jih spremlja visoka vročina

 
 • Imam gastritis in po prebolelem rota virusu sem imel močne bolečine v želodcu. Po jemanju Smrekovit kapsul se je po sedmih dneh izboljšalo. Najprej sem en mesec jemala trikrat dnevno po eno, zdaj samo še dvakrat dnevno po eno kapsulo. (146)

  UPORABNIK JE ŽELEL OSTATI ANONIMEN

 • Smrekovit kapsule sem uporabljala uaradi težav z vnetjem želodčne sluznice. Po eni terapiji s kapsulami so se težave odpravile. To je bilo spomladi. V začetku zime se je stanje ponovilo v milejši obliki ampak sem takoj pričela z jemanjem kapsul in bolečine v želodcu so minile.
  Mož ima bolečine v nogi po kapi. Smrekovit mu bistveno izboljša stanje. (147)

  MARIJA, OTOČEC

 • Kar nekaj časa že uporabljam vaše izdelke Smrekovit. Imam kalcinacijo in mazilo ter krema mi blagodejno vplivata na bolečine, ki se selijo iz ene rame v drugo. Krema je odlična, ker se hitro vpije v kožo in se brez težav lahko večkrat dnevno namažeš.
  Če ima človek težave s prebavo, mu priporočam Smrekovit Kapsule. Blato je po konzumiranju 1-2 kapsul lepo, mehko in težav z odvajanjem nimam več. Tudi bolečine v trebuhu so minimalne. Izdelke priporočam, ker pač učinkujejo.(145)

  IGOR, BLED

 • Smrekovit uporabljamo v naši družini že zelo dolgo. Ko se pojavijo pekoč občutek in bolečine v želodcu pogoltnem Smrekovit zvečer pred spanjem in zjutraj. Izpostavil bi tudi kreme v tubi, ki se zelo dobro in hitro vpijejo in skoraj ne puščajo sledi. Smrekovit oralno pršilo pa je prav tako idealna rešitev za boleče grlo. (144)

  GREGOR ZEVNIK, KRANJ

SMREKOVIT IZDELKI, KI JIH PRIPOROČAMO

Smrekovit Kapseln 35+

Smrekovit Kapseln 35+

7,00 €Preis
 

''Es ist eine wundersame Salbe'', sagen Sie. Aber ich sage, dass wir alle ein großes Wunder sind. ''Sie haben mir geholfen'' sagen Sie. Ich habe niemanden geholfen. Jeder heilte sich. Ich habe nichts Anderes getan als das, was bereits da war, aufheben, reinigen und in die Töpfe füllen.

IVO KONC

(der Erfinder der Fichtenharzsalbe und der Firmengründer in einem Interview im Jahr 1996)

 • Facebook
 • YouTube
 • Google zemljevidi

Autor der Website und Texte: Matic Konc

Urheberrechte © 2019, Smrekovit, Matic Konc s.p.

veröffentlicht:  26.04.2019

PREBERITE NA BLOGU...